Нашите творби

 

 

 

Имам котарак,

той е дебелак,

яде по цели дни

и много го мързи.

                                               С него си играем

            правилата знаем

            гоненица, жмичка

            всичко е игричка.

                        Ния Илиева

Моята звезда

Моята звезда е голяма и оранжево- зелена на цвят. Хората там са китайци. За да влезеш в звездата, трябва да знаеш тайната парола. Има стражи, които я охраняват и няма как да влезеш. За да стигнеш до звездата, трябва да се качиш на кораб. Ако изпуснеш кораба, трябва да обиколиш цялата звезда за една минута. Там растенията  растат във вълшебна градина. Питиетата дават  много сили и знания. Там ти трябват много сили особено, като изпуснеш кораба. Няма кралица, но има много строги закони. Има купони, организирали се  дискотеки, сбирки и много други. Хората си помагали един на друг. Къщите били големи и красиви. Там работите били инженер, певец, моден дизайнер, лекар и др.,  само нямало модели. Училищата били много модерни с басейни, фитнес, стол, спортен център и забавления. Звездата е моята закрилница.

Йоанна Белоконска

Вълшебното чадърче

Тръгнах един ден да си купя чадър, защото старият вече се скъса. Влязох в магазина, избрах на пръв поглед, едно най- обикновено чадърче. Но, не! Веднага щом излязох заваля дъжд, отворих го. И няма да повярвате! Той ме вдигна на три метра над Земята. Понесох се над града. С това чадърче можех да правя чудеса!

Всеки ден се разхождах с него в захлас разглеждах всички в града. Но един ден чадърчето ми се счупи. Аз не бях тъжна, защото знаех, че няма нищо вечно! Все пак, аз ще запомня това чадърче!

Калина Петкова

Калина Петкова

Вълкът и седемте джуджета

Когато влязъл в къщичката, вълкът видял седем джуджета. Първото се стреснало и избягало, второто скочило през прозореца и хукнало нанякъде. Третото се скрило под завивките на леглото, четвъртото затреперило под масата, а петото – гардероба. Шестото и седмото не се стреснали и с ум надхитрили вълка, казвайки му, че на сто километра има петдесет агънца, които го чакат, да ги изяде. Вълкът хукнал да ги търси и оставил джуджетата на мира.

         Рибката и рибарят 
  Рибар уловил една малка сребърна рибка.Той тръгнал да я слага в кофата при другите риби,които щял да улови.Рибката го помолила да я пусне на свобода.Той и отговорил,че няма да я пусне ,защото нямал пари.Тя му казала,че ако я пусне тя ще стане по голяма,и ще я продаде за повече пари.
 Рибарят решил да я сложи в кофата,защото по-добре една малка риба днес,от колкото една голяма утре.

Габриела Бошнакова

Изгубеният късмет

Един човек спечелил няколко милиона от тотото, защото бил голям късметлия. С парите той построил един петзвезден хотел. И с този бизнес много му провървяло.

Веднъж, в една дъждовна вечер, в хотела влязъл приятел на късметлията. Приятелят помолил късметлията да го подслони, но нямал пари, с които да плати престоя си. Като чул това, късметлията отказал. Приятелят си тръгнал нещастен.

Сред тази вечер в хотела никой не идвал. Хотелът опустял, а късметлията вече в нищо нямал късмет.

Доротея Янкова

Глупавият ловец

Дошъл ловният сезон. Двама ловци си говорили. По- младият казал на по- стария, че сигурно днес ще уцели много лисици и то с червени кожи. Всички ловци, които били дошли за лов на лисици, видели една и  започнали да я гонят. В гората видели и други лисици и се разпръснали, като всеки преследвал по една. Изведнъж пред очите на същия ловец, който се хвалел, че ще хване лисици с червени кожи, се появили четири прекрасни лисици. Той си помислил, че желанието му ще се сбъдне и стрелял срещу тях, но те се разбягали в различни посоки и куршумът се ударил в земята

Който се цели в много врабчета, не удря нито едно.

Доротея Янкова

Вълкът и козлето

Едно козле се изгубило в гората. Изведнъж пред него изскочил един вълк и го заплашил да го изяде. Козлето намислило хитрина. То казало на вълка, че по- добре преди да бъде изядено иска да потанцува, а вълка да му свири. Вълкът се съгласил. Той взел една върбова клонка и започнал да свирука на нея, а козлето затанцувало. Кучетата на един ловец, който в момента гонел един елен в гората, чули свирнята. Те дотичали на мястото, откъдето идела свирнята и подгонили вълка. Така козлето се спасило.

Глупавият лесно се излъгва.

Доротея Янкова

Царството „Някъде“

Царството „Някъде“ се намира високо в планината „Облак“. То представлява един голям дворец от сребро и звезди. Цветът на двореца е сребърно- синкав. Около него са засадени много ярки и благоуханни цветя, които всички обитатели на двореца обожават.

Царят Някой много обича своят домашен любимец Нещо, което представлява едно шеговито духче. Нещо прави номера на всички в двореца.

Царицата Някоя е висока, слаба и с прекрасна коса. Тя има невероятна корона, с която много се гордее.

Готвачката Някога винаги готви вкусни ястия. Любими на всички са: торта с шоколад и въображение, супа от дъга, сандвичи със знания и много други.

В двореца на всички помагат придворните роботи. Те са големи приятели с Нещо.

Това е животът в царството „Някъде“

Доротея Дарева Янкова

 

  Царството"Някъде"

   Имало едно време на дъното на една река приказно царство.То се казвало "Някъде"Царят"Никойдруг"бил много строг,но справедлив,а съпругата му"Имакак"била най-разглезената на света.Те имали домашен любимец-кучето"Нещо" и котката"Мърморана". Всеки празник те празнували със своите съседи от царството"Никъде"-царят"Никойдруг",царицата"Имакак",кучето"Нищо" и котката"Мърморана".Всички се отдавали на лудории.

Ева Маринова

 

       Царството Някъде
      Имало едно царство ,което било върху планетата.Там живял цар,който се казвал Никойдруг . Той угаждал на принцесата.Принцесата била много капризна.Казвала се Има .Тя имала рожден ден.За рождения ден царят подарил подарък куче,Кръстила го Нещо.
     Нещо започнал да я доближава,а тя не го харесвала.Поискала готвачка , за да не се мори.Принцът наел готвачка.Тя се казвала Някога.Готвела ужасно.Има веднага рекла,че трябва да се уволни.Поискала цветя.Донесъл и цветя , но тя го хвърлила.Поискала цялата  планета.Никойдруг казал,че не и трябва,защото живее там.
     Най-накрая царят се ядосал и казал,че по досадна принцеса от нея няма и я зарязал.Принцесата му се разсърдила и повече подарък невидяла.Започнал да обикаля планетата с кучето и нещо,за да търси нов цар.Такава капризница никой няма да хване.Тя започнала да точа по планетата и видяла звезди,но в този момент паднала.Започнала да скача да хване една или да види падаща звезда,за да и се сбъдне желанието.И така години,години скачала и наи-накрая успяла.Скочила върху звездата  живяла там 2 години и звездата се разбила.Тя разбрала ,че мястото и е на Земята ,а не при звездите. Принцесата трябвало
да остане в царството.
                                                                                                                                                                                                        Йоанна Белоконска 

 

 

 Един ден летях над гората и чух някой да пее много фалшиво. Спуснах се надолу и видях, че едно гардже изнася концерт на всички животни. Попитах какво става, всички животни ми казаха, че гарджето е най-добрият певец в гората. Някой ги беше накарал да повярват в това. Ядосах се и извиках на всички, че гарджето не става за певец. Тогава всички осъзнаха, че е така и започнаха да му викат да спре да грачи. Отново се чуха прекрасните гласове на пойните  птици.

Иван Марков

 

Как гарджето стана певец

/Преразказ от името на гарджето/

           

 

    Родих се в гората аз, където ме гледаше една стара гарга, която не може ще да ми се нарадва.Тя си мислела колко съм красив и как ще стана аз професор.

               Да ама аз изобщо не съм си и помислял да стана професор, тъка както иска моята майка. Моите  мисли и цели са аз да съм най-добрият певец. Пита се моята майка как ще стана певец, като глас нямам.Затова ще иде при бухала за съвета.

               Бухалът е умна птица ,тъка казва старата гарга и затова иска съвет от него , как аз да стана певец.Той казал на моята майка да събере останалите гарги, които да викат навред колко велик певец съм аз, а бухалът ще напише за мен във вестника. Така и станало бухалът написа за мен , че съм голям певец, а моето семейство разпространи навред.

               След известно време в гората се чуваше див грах на гарвани и свраки, който разпространяваха , че аз съм най-добрия певец.Денят на моя концерт дойде и всички чакаха с нетърпение моята изява.Бяха дошли всички животни и птици да ме чуят.Започнах да пея, но видях, че славеите  се гушат.

                В този ден аз получих венец от таралежа и гущера, а бе донесен от катерицата.За този момент аз се чувствах най-добрият певец в гората, който ще прогони славеите.

                 Но ето, че моята слава приключи с появата на орела, които беше много учуден от гласът ми.Тогава той започна да търси и пита дали други певци няма в тази гора и каза , че моите песни не са хубави.

                Думите му се чуха надлъж  и на шир из цялата гора и всички обитатели се опомниха, че не съм добър певец. Синигера и червеношийката разпространиха из гората, че аз съм самозванец измамник. След тези думи горските обитатели разбраха, че не съм истински певец.

               Аз продължавам да грача , но не съм добър певец, моите родни гарваните и свраките продължават да вдигат шум, ала никой не им обръща внимание. Бухалът , които излъга всички даже и мен , вече не е редактор на горският вестник.

               Все пак ще призная, че славеите и другите пойни  птици са истински певци.

                                                     Владислава Мирчова

Царството  “Някъде “

Някъде в царство далечно и прекрасно,

живее царица Има красива и добра.

Сутрин Някога готвачката и сервира кафе с поднос,

а  с усмивка на вратата я посреща царят Никойдруг.

Котаракът Имакак  да мърка , да се гуши

и кучето Нещо да си лае,

а Някой си маршал да си трае.

Някъде в царството далечно животът

е прекрасен от сутрин  до зори.

 

 Владислава Мирчова 

     

Как гарджето стана певец 

       Родих си гардже.Толкова много му се радвах.Исках да стане професор,но гарджето искаше да е певец.Аз се зачудих как ще стане,като няма глас.

       Реших да отида при бухала.Той е умна птица и може да ми даде добър съвет.Бухалът се замисли и каза, че щом синът ми не може да пее, ще трябва да се намерят неколцина глашатаи, които да тръбят постоянно надлъж и нашир,че по-голям певец от него няма. Хората ще свикнат с тези хвалби и ще повярват, че той е певец.Аз ще отида при гарваните и свраките ,за да започнат да вдигат по-голям шум в гората.Бухалът ще напише в горския вестник нечувани хвалебствия за сина ми и портрет ще му сложи.

       Каквото каза бухалът,това и стана.Гората ехтеше от дивия грaк на гарваните и свраките ,които викаха с цяло гърло ,че гарджето е най-великия певец.То щяло да прави концерт на горските обитатели.

       Дойде концертът и гарджето запя.Всички млъкнаха и започнаха да слушат сина ми.Славеите се криеха под крилете си ,защото  не искаха да го  слушат.Гущерите и таралежите били доволни.Те изплели венец от лайкучка и го подарили на певеца.

       Гарджето се възгордяло.Почнало  от високо да гледа всички горски обитатели.Моят син си беше въобразил,че е най-великия певец и не изпускаше възможност да се присмива на славеите , като искаше да ги изгони.

       То започна да се люлее и пискаше с грозния си  глас.В същото време минал орел.Той чул за пискането и се ужасил.Всички горски обитатели разбрали ,че славеите и пойните птици са истински певци.Никой не обръщал внимание на  гарваните, гарджето, свраките и на бухала, който спрял да пише вестника.                                                                                                                                          

   Йоанна Белоконска  (ПРЕРАЗКАЗ ОТ ИМЕТО НА МАЙКАТА)

 

 СЯНКАТА НА ПЕТЕЛА

   Както всяко лято и това лято бях на село.Като свършихме училище ни раздадоха бележниците, тати запали колата и ме закара на село.Там всеки ден весели игри,къпане в реката,с една дума голям купон.
   В един от прекрасните слънчеви дни баба ме извика и ми каза:
   - Стефко,моля те бабо отиди прибереш яйцата при кокошките!
   - Добре,отивам бабо. - отговорих аз.
   Отивам при кокошките и гледам петела тича без да гони кокошките,а и него нищо не го гони.Учудих се и викам:
   - Бабо,бабо бързо, нещо става с петела ни.
   Баба пристигна бързо и тя гледа учудено петела.А той скача по оградата,в храстите като полудял.Гледайки го, баба се плесна по челото и каза:
   - Стефко,Стефко и ние полудяхме покрай петела,невиждаш ли,че той си гони сянката без да знае, че не миже да я настигне.И знай от мене бабо, че не се е родило такова същество което може да настигне сянката си.
   Аз влязох, взех яйцата и двамата с баба се прибрахме вкъщи, смеейки се от сърце на глупавия петел.
                     
                          СТЕФАН ХРИСТОВ

 

 

 

Първите творби – стихове  за книгата на 4 е клас

ВЕЧЕР ГЛЕДАМ КЪМ ЛУНАТА

 И СЕ ХВАЩАМ ЗА ГЛАВАТА.

 АЗ КОГА ЛИ ЩЕ ПОРАСНА,

 СЪС РАКЕТА ДА СЕ ТЛАСНА,

 ДА ПРЕМИНА ПРЕЗ ЗВЕЗДИ БЕЗБРОЙ,

 И ДА СТАНА СМЕЛ ГЕРОЙ.

                        СТЕФАН ХРИСТОВ

Малки човечета зелени,

със роклички червени.

По цял ден тичат,

и главите си изпичат.

Звездички там блещукат,

над главите им свирукат.

                        Радостина Кръстева

 

 

Извънземни малки,

чудовища големи

и какви ли не неща

зелени.Какво ли още има там

аз се чудя но не знам,

сигурно е много интересно

да си в космоса с извънземно, което е небесно.

                                Габриела Бошнакова

 

 

       Загадки към Космоса

Какво ли има там?

Аз се питам сам.

Безброй звезди големи,

и планети с извънземни.

Сигурно в космоса ще има

ракети,които всеки ще ги взима!

                                         Йоанна Белоконска

 

 

Космос

Космосът е черна

и безкрайна дупка.

Има красиви и

блещукащи звездички.

Те приличат на

малки светещи лунички.

                        Владислава Мирчова 

 

 

В Космоса има много небесни тела обемни.

На някое от тях  може да има извънземни

Но не се надявай да ги срещнеш ти,

защото това може да ни унищожи.

Те са силни и могъщи

затова се крийте в своите къщи.

                        Доротея Янкова

 

 

В Космоса има

 големи планети,

а около тях

много комети.

Те блъскат се смело

и отиват в безкрая,

                        Анджелина Асенова

 

Що е Космос?

Добър въпрос!

То е нещо необятно,

не за всеки е понятно.

Щом порасна аз голям,

ще ви го разкрия сам.

Ще политна към небето

с най – голямата ракета.

                        Стефан Миланов

 

 

                                                      Закачки с Космоса

                                              В Космоса има много ракети,

                                              и много, много планети.

                                              Искате ли да ги доближите-

                                              трябва с мен да "полетите"...

                                              Искаш ли да полетиш с ракета ти,

                                             много силно затвори очи.

                                             Марс,Венера,Юпитер....

                                             една от тях си избери

                                             и на най-голямата"кацни".

                                                                                                     Ева Маринова